Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowe ciasto to doskonały pomysł nie tylko na świąteczny deser, ale też jako dodatek do weekendowej kawy. Zobacz, jak przygotować aromatyczną babkę z orzechami włoskimi!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 956
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1983
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 463
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 956
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1983
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 463
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj z cukrem tak długo, aż powstanie puszysta i gęsta masa, do której stopniowo należy dodać zmielone orzechy włoskie oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubite białka dodawaj małymi partiami do masy orzechowej. Delikatnie mieszaj całość rózgą. Lepiej zrezygnować na tym etapie z używania miksera, by zachować puszystość ciasta. Na końcu dodaj płatki czekoladowe.
Tzw. keksówkę (forma o wymiarach ok. 15x50 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Blaszkę z ciastem orzechowym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut. Gdy ciasto przestygnie, polewamy jego wierzch płynnym miodem i układamy orzechy włoskie (część orzechów w całości, część posiekanych).