Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 198

Klasyczne kruche ciasto z brzoskwiniami i jabłkami z dodatkiem odrobiny cynamonu jest aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 40 dag
  • masło 15 dag
  • smalec 5 dag
  • żółtka 3 szt
  • śmietana gęsta 1-2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier puder 12-15 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • Kruszonka
  • mąka tortowa 1 szkl
  • żółtko 1 szt
  • masło 10 dag
  • cukier kryształ 10 dag
  • Pozostałe składniki
  • bułka tarta 3-4 łyżki
  • brzoskwinie 60-70 dag
  • jabłka 2-3 szt
  • cynamon mielony 2 łyżeczki
  • cukier 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z owocami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, posiekać z masłem i smalcem.


  2. Żółtka utrzeć ze śmietaną i cukrem z wanilią.

  3. Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

  4. Kruszonka:
    Do mąki dodać masło, żółtko, cukier siekać do momentu połączenia się składników. Następnie pokruszyć palcami.

  5. Brzoskwinie i jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem.


  6. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 37/25 cm, oprószyć bułką tartą, wyłożyć brzoskwinie i jabłka.


  7. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń