Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, wilgotne, nie za słodkie ciasto.
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 325
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4551
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 396
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29447
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 325
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4551
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 396
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29447
Składniki
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka a następnie olej i pepsi. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do ciasta i delikatnie łączymy. Wylewamy do dużej blaszki ( 26 na 37 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto nam stygnie to robimy galaretkę pepsi. Opakowanie żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała. Pepsi wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy by nam wystygła. Gdy ciasto jest zimne rozpuszczamy łyżkę żelatyny w łyżce wody by napęczniała a potem dolewamy wrzątku do wysokości 1/4 szklanki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i pod koniec wlewamy chłodną żelatynę ciągle ubijając. Wykładamy bitą śmietanę na ciasto, gdy nasza galaretka z pepsi zaczyna krzepnąć wykładamy ją na śmietanę. Całe ciasto chłodzimy w lodówce około godziny. SMACZNEGO