Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny letni deser, który z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach. Puszyste, słodkie, makowe ciasto przełamane soczystymi, lekko kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, ozdobione gęstym cytrynowym lukrem i świeżymi owocami. To świetna alternatywa dla tradycyjnego ucieranego ciasta z owocami. Znika ze stołu w oka mgnieniu.
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1322
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1113
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1322
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1113
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i mleko, składniki wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Ciasto wymieszać do połączenia.
Utarte ciasto makowe przelać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
Porzeczki umyć, usunąć szypułki i gałązki, owoce osuszyć i przełożyć na górę ciasta.
Ciasto z czerwonymi porzeczkami wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
W miseczce połączyć cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polać wystudzone ciasto. Na górę wyłożyć świeże porzeczki. Smacznego!