Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny letni deser, który z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach. Puszyste, słodkie, makowe ciasto przełamane soczystymi, lekko kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, ozdobione gęstym cytrynowym lukrem i świeżymi owocami. To świetna alternatywa dla tradycyjnego ucieranego ciasta z owocami. Znika ze stołu w oka mgnieniu.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 99
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 1958
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 9812
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 99
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 1958
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 9812
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i mleko, składniki wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Ciasto wymieszać do połączenia.
Utarte ciasto makowe przelać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
Porzeczki umyć, usunąć szypułki i gałązki, owoce osuszyć i przełożyć na górę ciasta.
Ciasto z czerwonymi porzeczkami wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
W miseczce połączyć cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polać wystudzone ciasto. Na górę wyłożyć świeże porzeczki. Smacznego!