Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 983
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4261
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 608
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 962
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3902
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 983
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4261
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 608
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 962
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3902
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 796
Składniki
Upiec biszkopt wg własnego sprawdzonego przepisu. Ja robię biszkopt z 6 jajek, 12 dkg mąki, 12 dkg cukru oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Najpierw ubijam białka, następnie podczas ubijania dodaję po łyżce cukru. Do masy wsypuję łmałymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie lecz powoli mieszam łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczę około 30 min w temp. 180 st. C. Biszkopt powinien mieć złoty kolor. Z ciasto po wyjęciu z pieca zdejmuję pergamin i zostawiam do wystygnięcia.
Następnie wykonuję ciasto z "Prince-Polo". Ubić pianę z białek (z 4 jajek) . Pod koniec ubijania dodać cukie oraz rozdrobnione orzechy włoskie oraz "Prince-Pola" (1 szt. pokroić na 10 części). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec na złoty kolor.
Do masy karmelowej będzie potrzebne: Mleko zagęszczone - słodzone w puszcze gotować 3 godz. na lekkim ogniu (w dużych markietach można kupić gotowy karmel). Rodzynki nasączyć dowolnym alkoholem (ja używam rumu). Te dwie czynności najlepiej wykonać poprzedniego dnia.
Utrzeć masło. Do masy dodać po łyżce karmelu - ciągle mieszając - oraz rodzynki z alkoholem.
Końcowe wykonanie: Biszkopt lekko nasączyć alkohole, posmarować masą karmelową a na górę wyłożyć ciasto z "Prine-Polo". Całość popisać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą (gorzką).