Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze, puszyste ciasto z rabarbarem! Słodkie i kwaśne równocześnie, ucierane na maśle. Łatwe i szybkie do zrobienia, polecam :)
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 108
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 200
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1272
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 108
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 200
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1272
Składniki
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, suszymy. Tniemy na plasterki ok. 1 cm grubości. W misce mieszamy z 2 łyżkami mąki, odstawiamy. W misce mieszamy składniki na kruszonkę. Zagniatamy mąkę, cukier i masło. Odkładamy na później.
W wyższym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Po ok. 5 minutach zaczynamy dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując, aż masa będzie całkowicie jednolita. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę (ja użyłam prostokątnej) smarujemy łyżką masła. Do blaszki przekładamy masę, rozprowadzamy równo łyżką. Wykładamy rabarbar. Na koniec całe ciasto posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 60 minut na środkowej półce. Ostudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!