Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy punkt programu w sezonie – ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie, z dodatkiem budyniu. Kruchy spód jest przyjemnie maślany, a jego waniliowy posmak wynosi to ciasto na zupełnie nowy poziom. Rabarbar jest oczywiście przyjemnie kwaskowy, a budyń – słodki i gładki. Idealne ciasto do weekendowej kawy!
blaszka 22x22cm
Przygotuj ciasto kruche. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zarób do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko i pastę waniliową i wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat i uformuj w gładką kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Obie części owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Nieobrany rabarbar pokrój w talarki.
Ugotuj gęsty budyń: użyj dwóch opakowań budyniu na 750 ml mleka i trzech łyżek cukru. Do budyniu dodaj łyżeczkę pasty lub ekstraktu waniliowego.
Większą część ciasta zetrzyj na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 22cm. Startym ciastem szczelnie wyklej dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem. Na spód wyłóż pokrojony rabarbar, zalej go gorącym budyniem i wyrównaj. Na budyń zetrzyj mniejszą część ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 50 minut.
Upieczone ciasto wystudź całkowicie i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
To pozycja z gatunku "pewniaków", zawsze posmakuje i zawsze się uda. Dla mnie...
Odsłon: 24414
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 11
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 35
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 41
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 121
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 248
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 164
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 11
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 35
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 41
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 121
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 248
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 164
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zarób do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko i pastę waniliową i wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat i uformuj w gładką kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Obie części owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Nieobrany rabarbar pokrój w talarki.
Ugotuj gęsty budyń: użyj dwóch opakowań budyniu na 750 ml mleka i trzech łyżek cukru. Do budyniu dodaj łyżeczkę pasty lub ekstraktu waniliowego.
Większą część ciasta zetrzyj na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 22cm. Startym ciastem szczelnie wyklej dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem. Na spód wyłóż pokrojony rabarbar, zalej go gorącym budyniem i wyrównaj. Na budyń zetrzyj mniejszą część ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 50 minut.
Upieczone ciasto wystudź całkowicie i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 158
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 365