Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną

Ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 4053

Kruche ciasto z rabarbarem i polewą z kwaśnej śmietany. Idealne połączenie kwaskowych owoców i lekkiej, delikatnej warstwy śmietanowo-jogurtowej. Ważne jest, żeby już po pół godziny nakryć ciasto papierem do pieczenia lub folią, ponieważ szybko się przyrumienia

Składniki

  • na kruche ciasto:
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 180 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • polewa:
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • kubeczek kwaśnej śmietany 125 g, 10% tłuszczu
  • kubeczek jogurtu naturalnego 125 g
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej( mąki kartoflanej)
  • 1 kg rabarbaru
  • dodatkowo tarta bułka lub mielone orzechy do posypania surowego ciasta
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę, trochę przypłaszczyć ją dłonią, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować rabarbar. Umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki.

  2. Przygotować polewę: jajka rozbić. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Dodać kwaśną śmietanę, jogurt i skrobię. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać.

  3. Formę do pieczenia 24 cm wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować dość cienko, bo ciasta nie jest za dużo i wyłożyć nim foremkę. Ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Rabarbar rozłożyć równomiernie na cieście i teraz wylać polewę jajeczną.

  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Ponieważ polewa szybko się przyrumienia, ważne jest, żeby ciasto nakryć, gdy minie pół godziny. Ciasto nie bedzie przypalone i pięknie się upiecze. Podawać z lodami lub rabarbarem na gęsto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń