Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt, odrobina masy budyniowej, owoce i galaretka. Oto mój sposób na wykorzystanie porzeczek, z których przygotowywałam sok. Proste, nawet banalnie proste, smaczne i orzeźwiające ciasto. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 515
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3575
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3026
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30540
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 515
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3575
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3026
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30540
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę, aby mogła nam się spokojnie wystudzić i lekko zgęstnieć. Gdy lato jest bardzo upalne dobrze jest zmniejszyć proporcje wody podaną na opakowaniu. Ja rozpuściłam dwie galaretki w 750 ml wrzątku, przy czym wcześniej dodałam jeszcze do galaretki w proszku, łyżkę żelatyny. Gorącą galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce, aby mogła przestygnąć a my zabieramy się za biszkopt i masę. Blaszkę smarujemy rozpuszczonym tłuszczem (np. margaryna), wykładamy papierem pergaminowym. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodajemy mąkę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
Masa: W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy dwa rodzaje mąki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę z mąki. Osobiście zanim wleję zawiesinę dolewam do niej kilka łyżek gotującego się mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość dynamicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Ciepły budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ucieramy. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt. Na wierzch wykładamy warstwą owoców wymieszanych wcześniej z 5 łyżkami cukru. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki a potem zajadamy z apetytem :) Smacznego.