Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem, a na górze krucha, słodka beza. Ciasto jest smaczne, proste do wykonania, polecam.
Smaczne danie :)
Odsłon: 594
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26161
Smaczne danie :)
Odsłon: 594
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26161
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone. Składniki te zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 24x34 cm. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki jeszcze na 30min. Następnie ciasto piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Upieczone ciasto ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone lekko tężejące wylewamy na drobno pokrojone truskawki ułożone na wystudzonym kruchym cieście.
Składniki na krem ubić. Śmietankę ubijać z cukrem , podczas ubijania stopniowo dodawać mascarpone, na sam koniec delikatnie dodać żelatynę. Żelatynę wcześniej rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku i ciepłą połączyć z kremem. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami.
Przygotować bezę. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem, wielkość bezy formujemy do wielkości blaszki na której piekliśmy kruche ciasto. Bezę piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok. 2h.