Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Ciasto z truskawkami i galaretką - truskawkowa polana
  • Desery
  • Przepis na

Ciasto z truskawkami i galaretką - truskawkowa polana

04.06.2024 Odsłon: 801
5.0 (20 oceny)

Przepis dnia: 12-06-2024

Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Sezon na truskawki w pełni, trzeba więc wykorzystać je do przygotowania kolejnego, pysznego ciasta. Tym razem zrobimy truskawkową polanę, czyli piękny, zielony biszkopt, przełożony warstwami truskawek w galaretce oraz kremem z bitej śmietany i mascarpone. Szpinakowy biszkopt wychodzi wilgotny, o intensywnym, zielonym kolorze. W smaku szpinak absolutnie nie jest wyczuwalny; jedyne, co przebija z biszkoptu, to przyjemna słodycz i nuty wanilii. Warstwa truskawkowa jest odświeżająca, owoce przełamują strukturę ciasta, a bita śmietana rozpływa się w ustach. Całość tworzy letnią kompozycje, która nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 726

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3048

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 866

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 702

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 403

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3544

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 726

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3048

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 866

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 702

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 403

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3544

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Ciasto z truskawkami i galaretką - truskawkowa polana
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Biszkopt
  • 150 g młodego szpinaku
  • 100 ml oleju
  • 250 g (ok 1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 150 g (ok. ¾ szklanki) cukru
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
Przełożenie
  • 2 galaretki truskawkowe ( 700 ml gorącej wody)
  • 400 g truskawek
  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 50 g (ok. ½ szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dekoracja
  • Świeże truskawki
Sposób przygotowania:
1

Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuść w 700 ml świeżo zagotowanej wody. Galaretkę pozostaw na blacie do chwili, kiedy zacznie lekko tężeć.

2

Do dużej miski przełóż 150 g umytego, osuszonego młodego szpinaku i dodaj do niego 50 ml oleju. Zawartość naczynia zblenduj na gładką masę i odstaw. Przed blendowaniem warto pozbyć się większych łodyżek.

3

Przesiej 250 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczypty soli przez drobne sitko do osobnej miski, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Składniki suche przemieszaj krótko przy pomocy rózgi, do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

4

Do osobnej, dużej miski wlej 4 duże jajka i dodaj do nich 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na wysokich obrotach do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej piany. Zajmie to kilka minut, więc warto uzbroić się w cierpliwość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego zarówno szpinak jak i jajka należy wyjąć z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta.

5

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do jajek pozostałe 50 ml oleju rzepakowego. Olej wlewaj wąskim strumieniem, mieszając ciasto mikserem na niskich obrotach, żeby nie wybić z jajek powietrza. Całość miksuj tylko do uzyskania jasnej, lśniącej masy.

6

Dodaj szpinak do jajek w jednej dużej porcji razem z półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz zamienić ją na ekstrakt lub podmienić część cukru na waniliowy. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia dodatków w masie jajecznej i uzyskania pięknego, zielonego koloru. Możesz wtedy odłożyć mikser, nie będzie nam więcej potrzebny.

7

Dodaj w trzech partiach składniki suche, za każdym razem ostrożnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do momentu, w którym mąka przestanie być widoczna.

8

Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki o wymiarach 18 x 28 cm. Dół formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki pozostawi suche. Ostrożnie rozprowadź ciasto sylikonową szpatułką po całej powierzchni i wyrównaj jego górę.

9

Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 minut, do suchego patyczka. Dokładny czas pieczenia będzie zależał od Twojego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź całkowicie w blaszce.

10

Po około dwóch godzinach studzenia odetnij boki biszkoptu od formy, wyjmij ciasto z blaszki i pozbądź się papieru do pieczenia. Następnie przełóż ciasto na blat i odetnij górkę, która powstała w trakcie pieczenia, przy pomocy długiego noża z ząbkami lub noża strunowego. Możesz też odciąć przypieczone boki; w tym wypadku wygodnie będzie składać ciasto, używając prostokątnego rantu. Z odciętej góry ciasta wydrąż zieloną część ciasta i rozdrobnij ją na okruchy, które później posłużą za dekorację.

11

Wyrównany, zielony blat przełóż z powrotem do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią rantową. Na biszkopcie ułóż 400 g pokrojonych w ćwiartki truskawek. Rozprowadź je w miarę równą warstwą po całej powierzchni, tak żeby każdy kawałek gotowego ciasta zawierał kilka owoców. Na tak przygotowany spód ciasta wylej tężejącą galaretkę i rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni ciasta. Odstaw blaszkę do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

12

Do dużej miski wlej 250 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 50 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc, co pozwoli uniknąć dużej chmury cukru unoszącej się w kuchni.

13

Gotowy krem wyłóż na zastygniętą warstwę truskawkową i rozprowadź równo po całej powierzchni. Następnie posyp jego górę przygotowanymi wcześniej zielonymi okruchami. Ciasto warto odłożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, do całkowitego schłodzenia i zestalenia kremu śmietanowego.

14

Tuż przed podaniem udekoruj ciasto świeżymi truskawkami.

15

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki