Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Ciasto z truskawkami i galaretką - truskawkowa polana
  • Desery
  • Przepis na

Ciasto z truskawkami i galaretką - truskawkowa polana

04.06.2024 Odsłon: 886
5.0 (20 oceny)

Przepis dnia: 12-06-2024

Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Sezon na truskawki w pełni, trzeba więc wykorzystać je do przygotowania kolejnego, pysznego ciasta. Tym razem zrobimy truskawkową polanę, czyli piękny, zielony biszkopt, przełożony warstwami truskawek w galaretce oraz kremem z bitej śmietany i mascarpone. Szpinakowy biszkopt wychodzi wilgotny, o intensywnym, zielonym kolorze. W smaku szpinak absolutnie nie jest wyczuwalny; jedyne, co przebija z biszkoptu, to przyjemna słodycz i nuty wanilii. Warstwa truskawkowa jest odświeżająca, owoce przełamują strukturę ciasta, a bita śmietana rozpływa się w ustach. Całość tworzy letnią kompozycje, która nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8561

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14289

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1332

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1703

do 30 min 30 min
6
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61252

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1058

do 15 min 15 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8561

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14289

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1332

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1703

do 30 min 30 min
6
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61252

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1058

do 15 min 15 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Ciasto z truskawkami i galaretką - truskawkowa polana
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Biszkopt
  • 150 g młodego szpinaku
  • 100 ml oleju
  • 250 g (ok 1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 150 g (ok. ¾ szklanki) cukru
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
Przełożenie
  • 2 galaretki truskawkowe ( 700 ml gorącej wody)
  • 400 g truskawek
  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 50 g (ok. ½ szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dekoracja
  • Świeże truskawki
Sposób przygotowania:
1

Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuść w 700 ml świeżo zagotowanej wody. Galaretkę pozostaw na blacie do chwili, kiedy zacznie lekko tężeć.

2

Do dużej miski przełóż 150 g umytego, osuszonego młodego szpinaku i dodaj do niego 50 ml oleju. Zawartość naczynia zblenduj na gładką masę i odstaw. Przed blendowaniem warto pozbyć się większych łodyżek.

3

Przesiej 250 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczypty soli przez drobne sitko do osobnej miski, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Składniki suche przemieszaj krótko przy pomocy rózgi, do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

4

Do osobnej, dużej miski wlej 4 duże jajka i dodaj do nich 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na wysokich obrotach do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej piany. Zajmie to kilka minut, więc warto uzbroić się w cierpliwość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego zarówno szpinak jak i jajka należy wyjąć z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta.

5

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do jajek pozostałe 50 ml oleju rzepakowego. Olej wlewaj wąskim strumieniem, mieszając ciasto mikserem na niskich obrotach, żeby nie wybić z jajek powietrza. Całość miksuj tylko do uzyskania jasnej, lśniącej masy.

6

Dodaj szpinak do jajek w jednej dużej porcji razem z półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz zamienić ją na ekstrakt lub podmienić część cukru na waniliowy. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia dodatków w masie jajecznej i uzyskania pięknego, zielonego koloru. Możesz wtedy odłożyć mikser, nie będzie nam więcej potrzebny.

7

Dodaj w trzech partiach składniki suche, za każdym razem ostrożnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do momentu, w którym mąka przestanie być widoczna.

8

Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki o wymiarach 18 x 28 cm. Dół formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki pozostawi suche. Ostrożnie rozprowadź ciasto sylikonową szpatułką po całej powierzchni i wyrównaj jego górę.

9

Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 minut, do suchego patyczka. Dokładny czas pieczenia będzie zależał od Twojego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź całkowicie w blaszce.

10

Po około dwóch godzinach studzenia odetnij boki biszkoptu od formy, wyjmij ciasto z blaszki i pozbądź się papieru do pieczenia. Następnie przełóż ciasto na blat i odetnij górkę, która powstała w trakcie pieczenia, przy pomocy długiego noża z ząbkami lub noża strunowego. Możesz też odciąć przypieczone boki; w tym wypadku wygodnie będzie składać ciasto, używając prostokątnego rantu. Z odciętej góry ciasta wydrąż zieloną część ciasta i rozdrobnij ją na okruchy, które później posłużą za dekorację.

11

Wyrównany, zielony blat przełóż z powrotem do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią rantową. Na biszkopcie ułóż 400 g pokrojonych w ćwiartki truskawek. Rozprowadź je w miarę równą warstwą po całej powierzchni, tak żeby każdy kawałek gotowego ciasta zawierał kilka owoców. Na tak przygotowany spód ciasta wylej tężejącą galaretkę i rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni ciasta. Odstaw blaszkę do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

12

Do dużej miski wlej 250 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 50 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc, co pozwoli uniknąć dużej chmury cukru unoszącej się w kuchni.

13

Gotowy krem wyłóż na zastygniętą warstwę truskawkową i rozprowadź równo po całej powierzchni. Następnie posyp jego górę przygotowanymi wcześniej zielonymi okruchami. Ciasto warto odłożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, do całkowitego schłodzenia i zestalenia kremu śmietanowego.

14

Tuż przed podaniem udekoruj ciasto świeżymi truskawkami.

15

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki