Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką

Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3211

Dodano:

Odsłon: 146

To ciasto z cyklu tych prostych, które zawsze się udają. Wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi mielonych migdałów- zarówno do ciasta jak i do kruszonki.

Składniki

  • KRUSZONKA
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
  • CIASTO
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g oleju
  • 1/2 szklanki cukru ( najlepiej brązowego)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
  • 200 gr. mąki pszennej
  • 100 gr zmielonych migdałów
  • ¾ łyżeczki drożdży instant, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170st. C.
    Wszystkie składniki wymieszać palcami, aż powstaną „okruszki”. Wstawić do lodówki

  2. Masło, olej z cukrem zmiksować ok 3 minuty, aż masa stanie się biała i puszysta . Wciąż miksując dodawać po 1 jajku, następnie dodać ekstrakt z wanilii lub cukier oraz sól.
    Przesiać mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i drożdżami oraz zmielonymi migdałami, wsypać to do masy i miksować, aż wszystko dokładnie się połączy.

  3. Masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką.
    Piec 40-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń