Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proste w przygotowaniu ciasto kruche ze śliwkami i posypką. Ciasto pyszne w smaku , szybkie i szybko znika z talerza. Polecam
miska, nóż, folia spożywcza, średniej wielkości blaszka, łyżka, łyżeczka,
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6889
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242769
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6889
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242769
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone na kawałki dobrze schłodzone masło. Wszystkie składniki siekamy nożem do połączenia , dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie śliwki płuczemy, osuszamy i usuwamy pestki krojąc śliwki na połówki. Z lodówki wyjmujemy ciasto i wałkujemy na około 1 cm. grubości, przekładamy do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką. Na górę ciasta rozkładamy przygotowane śliwki, (pamiętając o tym aby śliwki ułożyć skórką do dołu ), śliwki delikatnie wciskamy w ciasto, a następnie rozkładamy posypkę - kruszonkę. Ciasto wkładamy nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem, lub polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową. Smacznego Posypka - kruszonka. Do miski wsypać mąkę, cukier oraz masło rozdrabniając składniki palcami, tak by powstały grudki. Posypka gotowa.
Ciasto gotowe do pieczenia.