Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proste w przygotowaniu ciasto kruche ze śliwkami i posypką. Ciasto pyszne w smaku , szybkie i szybko znika z talerza. Polecam
miska, nóż, folia spożywcza, średniej wielkości blaszka, łyżka, łyżeczka,
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5645
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32621
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5645
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32621
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone na kawałki dobrze schłodzone masło. Wszystkie składniki siekamy nożem do połączenia , dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie śliwki płuczemy, osuszamy i usuwamy pestki krojąc śliwki na połówki. Z lodówki wyjmujemy ciasto i wałkujemy na około 1 cm. grubości, przekładamy do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką. Na górę ciasta rozkładamy przygotowane śliwki, (pamiętając o tym aby śliwki ułożyć skórką do dołu ), śliwki delikatnie wciskamy w ciasto, a następnie rozkładamy posypkę - kruszonkę. Ciasto wkładamy nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem, lub polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową. Smacznego Posypka - kruszonka. Do miski wsypać mąkę, cukier oraz masło rozdrabniając składniki palcami, tak by powstały grudki. Posypka gotowa.
Ciasto gotowe do pieczenia.