Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni, a to oznacza, że sezon na świeże, soczyste owoce trwa w najlepsze. Tym razem na warsztat weźmiemy śliwki i przygotujemy proste, pyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatną, budyniową pianką. Ciasto pachnie niesamowicie. Spód jest kruchy, maślany i przyjemnie waniliowy; śliwki są przełamują słodycz ciasta i wprowadzają kwaskowe nuty, a budyniowa pianka jest leciutka i delikatna. Idealne ciacho do kawy, nie tylko na weekend!
mikser, blaszka o boku 20 cm
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 63
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6816
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 63
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6816
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zarób do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj żółtka i pastę waniliową i wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat i uformuj w gładką kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Obie części owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na około pół godziny.
Śliwki pokrój w połówki lub ćwiartki.
Po 30 minutach większą część ciasta zetrzyj na tarce do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Startym ciastem szczelnie wyklej dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw je do lodówki.
Trzy białka o temperaturze pokojowej wlej do miski i ubij je mikserem do uzyskania gęstej, puszystej piany. Ubijanie zacznij od niskich obrotów i zwiększ je wraz z powiększaniem się objętości białek. Kiedy łopatki miksera zaczną pozostawiać na białkach wyraźny ślad, zwiększ jego moc na wysokie obroty i zacznij dodawać cukier, waniliowy i zwykły. Cukier dodawaj w małych ilościach, za każdym razem mieszając dokładanie zawartość miski. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się gęste i lśniące.
Do białek dodaj jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, ponownie dodając niewielkie ilości proszku i za każdym razem dokładnie łącząc go z białkami.
60 ml oleju rzepakowego wlej do białek wąską strużką, nie przerywając mieszania.
Na kruchy spód wyłóż pokrojone śliwki, skórką do dołu, przykryj je budyniową pianką i wyrównaj. Na piankę zetrzyj mniejszą część ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 50 minut. Po 20 minutach przykryj ciasto kawałkiem folii spożywczej, żeby za bardzo nie przypiec pianki.
Upieczone ciasto wystudź całkowicie i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!