Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Szpinak rozmrozić,dobrze odcisnąć,dodać do niego pól szklanki oleju i zmiksować
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać,dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać,następnie dodać mąkę ,proszek i resztę oleju ,ciągle ubijając na koniec dodać szpinak i wszystko razem dokładnie wymieszać
Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24/36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp 180-200stopni
Ciasto można przełożyć masą budyniową lub bitą śmietaną albo pozostawić bez przełożenia
Ja przełożyłam bitą śmietaną.0,5 litra śmietany 30% ubić z 5 łyżkami cukru pudru i 4 śmietan-fixami.Ciasto przekroić na pół ,połowę śmietany wyłożyć na jedną część ciasta,przykryć drugą połową i górę posmarować resztą śmietany.Na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę jedną galaretkę agrestową
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

nowalijka 30 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Wygląda nieziemsko :) Czy szpinak musi być mrożony czy może być świeży a ilość w tedy taka sama?1 Kto głosował? | Odpowiedz

outxilla 10 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
świetne ciasto :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
nie no , po prostu wymiatasz z tym pomysłem - jest rewlacyjny .. to strzał w 100 Kto głosował? | Odpowiedz

amorki1111 04 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ja upiekłam i jest pyszne..szpinak jest prawie bez smaku więc nikt nie pozna z czego jest to ciasto..polecam...0 Kto głosował? | Odpowiedz

amorki1111 04 marca 2011Zgłoś do usunięcia
A ja upiekłam i jest wspaniałe..szpinak jest prawie bez smaku więc nie poznać,ze jest tam szpinak..0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tajra 28 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Coś takiego... jeśli smakuje tak samo jak wygląda to chętnie bym je upiekła ale poczekam jeszcze trochę, może ktoś inny wcześniej je upiecze i napisze jak mu smakowało... Szpinak lubię ale w takiej postaci jeszcze nie widziałam, ani nie słyszałam o szpinaku...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 28 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda wspaniale, zupełnie nie mogę wyobrazić sobie jego smaku. Szpinak na słodko ? Może spróbujesz napisać coś o smaku ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 28 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
pomysł ciekawy ale czy smak szpinaku jest bardzo wyczuwalny?0 Kto głosował? | Odpowiedz

suri 28 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
ciasto piekę od 30 do 45 minut,to jest do momentu aż patyczek w niego wbity jest suchy.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 27 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
pięknie wygląda, ladnie przybrane. Musiałabym najpierw skosztować kawałek, żeby sie przekonać:)0 Kto głosował? | Odpowiedz