Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką.

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 5856

Uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Są pyszne, najlepsze. Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny. Takim ciastem można zaskoczyć rodzinę i gości. Polecam moją wersję z lekką pianką, galaretką i jagodami. Zapewniam, że Wam posmakuje, a kto jeszcze nie jadł takiego ciasta ze szpinaku to zachęcam do spróbowania. Warto. Udanych wypieków życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 2 śmietanki typu ,,śnieżka''
  • 300 ml zimnego mleka
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki rozgniecionych jagód kamczackich
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka o smaku owców leśnych
  • 1 szklanka gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

  3. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy ją w małą kostkę. Wierzch zimnego ciasta ścinamy ostrym nożem i drobno kruszymy.

  4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy rozgniecione jagody, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.

  5. Przekładanie: Piankę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto. Na piankę lekko wciskamy galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

  6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Zamiast ,, śnieżek'' można użyć śmietanki kremówki 30 % tak około 330 ml.
    Zamiast jagód kamczackich można użyć borówek.
    Owoce mogą być świeże jak i mrożone.
    Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń