Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaśniejsze oraz mocno czekoladowe warstwy. Ciasto jest bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy, herbaty lub ciepłego kakao.
FORMA: okrągła forma o średnicy 18 cm
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10081
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2708
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1838
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 698
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3935
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10081
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2708
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1838
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 698
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3935
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski i odejmujemy z niej 2 łyżki. Pozostałą w mice mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Cukier ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, esencję waniliową oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy szpatułką.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki (wcześniej odjętej z miski), a do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao. Formę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką, a następnie na jej środek wlewamy na przemian jasną oraz kakaową masę. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi C na około 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Możemy udekorować je także czekoladową polewą.
DUŻA FORMA Jeśli chcecie upiec ciasto w większej formie, to zwiększcie proporcje. Na tortownicę o średnicy 24 cm idealne sprawdzą się podwojone proporcje składników z powyższego przepisu. Nie zwiększajcie tylko ilości sody. Wtedy spokojnie wystraszy 0,5 łyżeczki sody oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wydłużcie też czas pieczenia o 5 - 10 minut.