Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla osób, które chodziły do podstawówki pod koniec epoki PRL-u, ciepłe lody to niezapomniany smak dzieciństwa. Kupowało się je za kieszonkowe w szkolnym sklepiku albo… w zieleniaku! Takie „lody” były rarytasem – na sklepowych półkach nie było nugatowych batonów, pralinek, ani nawet zwykłej, ale prawdziwej czekolady. Dlatego dziś przygotujmy domowe ciepłe lody wypełnione kruchą warstwą polewy czekoladowej!
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 356
Leciutka zupa krem. Ma gęstą konsystencję i bardzo słodki smak. Jest to dosyć...
Odsłon: 45
To bardzo proste do przygotowania ciasto. Zaskoczyło mnie swoim smakiem i aro...
Odsłon: 64
To szybki i fajny pomysł na śniadanie lub lunch. Kasza jaglana doda nam energ...
Odsłon: 53
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 356
Leciutka zupa krem. Ma gęstą konsystencję i bardzo słodki smak. Jest to dosyć...
Odsłon: 45
To bardzo proste do przygotowania ciasto. Zaskoczyło mnie swoim smakiem i aro...
Odsłon: 64
To szybki i fajny pomysł na śniadanie lub lunch. Kasza jaglana doda nam energ...
Odsłon: 53
Składniki
Pokrusz do rondelka czekoladę. Dodaj śmietanę kremówkę. Roztop czekoladę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Nalej niewielką porcję przestudzonej, gęstniejącej czekolady do każdego wafelka i rozprowadź ją (ruszając wafelkiem) po ściankach. Rozsyp na talerzu kolorową posypkę cukrową i ustaw na nim wafelki do góry dnem. Wstaw do lodówki.
Roztop w rondelku połowę cukru w soku malinowym – do uzyskania gęstego syropu. Możesz dodać do niego nieco soku z cytryny.
Ubij białka na sztywno w kąpieli wodnej, stopniowo dodając do nich drugą połowę cukru. Następnie – nie przerywając miksowania - wąską stróżką wlej do piany syrop malinowy. Uzyskaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do schłodzonych wafelków z czekoladą.
Udekoruj ciepłe lody resztą posypki i z powrotem wstaw do lodówki. Poczekaj, aż całkowicie się schłodzą. Przed podaniem, ogrzej do temperatury pokojowej.