Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla osób, które chodziły do podstawówki pod koniec epoki PRL-u, ciepłe lody to niezapomniany smak dzieciństwa. Kupowało się je za kieszonkowe w szkolnym sklepiku albo… w zieleniaku! Takie „lody” były rarytasem – na sklepowych półkach nie było nugatowych batonów, pralinek, ani nawet zwykłej, ale prawdziwej czekolady. Dlatego dziś przygotujmy domowe ciepłe lody wypełnione kruchą warstwą polewy czekoladowej!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2310
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1434
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 530
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3599
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1295
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2310
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1434
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 530
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3599
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1295
Składniki
Pokrusz do rondelka czekoladę. Dodaj śmietanę kremówkę. Roztop czekoladę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Nalej niewielką porcję przestudzonej, gęstniejącej czekolady do każdego wafelka i rozprowadź ją (ruszając wafelkiem) po ściankach. Rozsyp na talerzu kolorową posypkę cukrową i ustaw na nim wafelki do góry dnem. Wstaw do lodówki.
Roztop w rondelku połowę cukru w soku malinowym – do uzyskania gęstego syropu. Możesz dodać do niego nieco soku z cytryny.
Ubij białka na sztywno w kąpieli wodnej, stopniowo dodając do nich drugą połowę cukru. Następnie – nie przerywając miksowania - wąską stróżką wlej do piany syrop malinowy. Uzyskaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do schłodzonych wafelków z czekoladą.
Udekoruj ciepłe lody resztą posypki i z powrotem wstaw do lodówki. Poczekaj, aż całkowicie się schłodzą. Przed podaniem, ogrzej do temperatury pokojowej.