Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis z czereśniami

Clafoutis z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 914 Ocena: 17315

Dodano:

Odsłon: 265

Czas na czereśnie

Składniki

  • 400 g czereśni
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 30 g masła
  • 30 g migdałów w płatkach
  • 1 laska wanilii
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Clafoutis z czereśniami

Przygotowanie

  1. Na początek zająłem się czereśniami, które umyłem, osuszyłem i wydrylowałem.

    W garnuszku roztopiłem masło, które odstawiłem do wystygnięcia.

    Zmiksowałem jaja z cukrem, dodałem ziarenka z laski wanilii, mąkę oraz mleko. Na koniec wlałem roztopione masło.
    Przygotowałem okrągłą formę o średnicy 25 , którą wysmarowałem masłem.

    Na dnie naczynia ułożyłem wydrylowane czereśnie.

    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni.

    Na czereśnie wlałem masę mleczno-jajeczną. Wierzch deseru udekorowałem płatkami migdałowymi oraz oprószyłem 2 łyżeczkami cukru.

    Clafoutis pieczemy ok. 25-30 minut.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń