Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis z czereśniami

Clafoutis z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 86

Clafoutis to francuski deser, który przygotuje się w zaledwie kilka minut. To po prostu pieczony naleśnik o konsystencji budyniu :)

Składniki

  • Czereśnie 400 g
  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 80 g
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Sól 1 szczypta
  • mąka pszenna Typ 500 100 g
  • śmietana 30 % 100 g
  • mleko 3,2% 150 g
  • Masło 1 łyżeczka (do wysmarowania foremek)
  • Cukier puder do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Clafoutis z czereśniami

Przygotowanie

  1. Kokilki lub formę do zapiekania o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Na dnie ciasno poukładać czereśnie.

  2. Jajka wbić do miski dodać sól, cukier i cukier waniliowy. Ubić trzepaczką lub mikserem do lekkiego podwojenia objętości. Dodać mąkę, mleko oraz śmietanę i ponownie ubić. Owoce delikatnie zalać ciastem.

  3. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń