Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis z malinami

Clafoutis z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3035

Dodano:

Odsłon: 2699

Clafoutis [czytaj: klafuti] to taki gąbczasty omlecik z piekarnika. Można zrobić go z malinami, śliwkami, czy jagodami. Klasyczny clafoutis jest z wiśniami.

Składniki

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 60 g śmietany 30- procentowej
  • 1 cukier waniliowy
  • sól
  • 100 g mąki
  • 400 g malin- mogą być mrożone
  • łyżka masła i 2 łyżki cukru do foremek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mrożone maliny rozmrozić. Żaroodporne foremki wysmarować masłem i wysypać cukrem. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i szczyptę soli. Delikatnie wsypać mąkę i dodać pianę z białek. Ostrożnie wymieszać.

  2. Piekarnik nagrzać na 200 stopni( termoobieg na 180). Ciasto włożyć do przygotowanych foremek, wyłożyć maliny. Piec około 20 minut i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 31 stycznia 2018 Ale fajny omlecik:) Już czuję ten smak w wydaniu z malinami l;ub wisienkami...mmmmm:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 31 stycznia 2018 widze ze duzo co wyszlo, wiec poprosze kawaleczek :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń