Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten deser rodem z Ameryki zdobywa coraz szersze grono miłośników. Nic dziwnego! Jest pyszny, a do tego łatwy i szybki w wykonaniu. Podany z lodami i bitą śmietaną umili spotkanie w gronie przyjaciół w ciepły letni dzień.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1849
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14558
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19620
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1849
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14558
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19620
Składniki
Przygotowanie cobblera brzoskwiniowego rozpocznij od umycia i osuszenia owoców. Pokrój brzoskwinie na ósemki, dodaj brązowy cukier, sól, sok z cytryny oraz przyprawy korzenne i dokładnie wymieszaj. Do owocowej masy możesz dodać też kisiel brzoskwiniowy lub mąkę ziemniaczaną — wówczas słodki sok, który wypłynie z owoców, nie będzie płynny, tylko będzie mieć bardziej żelową konsystencję.
Wyłóż owoce do posmarowanego cienko masłem naczynia żaroodpornego. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
W czasie podpiekania owoców, wsyp do miski suche składniki na kruszonkę (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier i sól) i dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrób wszystko dłońmi lub przy pomocy miksera.
Wyciągnij z piekarnika podpieczone brzoskwinie i posyp je kruszonką (jeśli ciasto będzie miało bardziej zwartą formę, to po prostu podziel je na niewielkie części i rozłóż na owocach). Całość wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez około 25 minut.