Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na cranachan - tradycyjny szkocki deser, stanowiący pyszną kombinację białego sera, malin, miodu oraz whisky. Tradycyjnie cranachan podawano na przykład na wiejskich uroczystościach, które mniej więcej odpowiadają naszym dożynkom. Ludzie zasiadali przy stole zastawionym naczyniami z poszczególnymi składnikami; każdy składał swój cranachan sam, używając ilości, które najbardziej im odpowiadały. Było nie tylko pysznie, ale i wesoło!
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 991
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 53
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 991
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 53
Składniki
75 g płatków wyłóż na rozgrzaną patelnię i praż je przez kilka minut, stale mieszając, do uwolnienia przyjemnego, lekko orzechowego aromatu. Gotowe płatki zdejmij z patelni i przełóż na talerz, żeby zatrzymać proces prażenia i lekko je ostudzić.
Rozgnieć 230 g malin za pomocą widelca do uzyskania sosu z dużymi kawałkami owoców.
Do dużego naczynia wlej 200 ml zimnej, 36 % śmietanki i dodaj do niej 150 g pokruszonego, pełnotłustego twarogu, 50 g miodu i łyżkę whisky. Całość zmiksuj do uzyskania gęstej masy serowej. W razie potrzeby dodaj więcej miodu lub whisky do smaku.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 80 procent prażonych płatków i dokładnie rozprowadź je w masie za pomocą sylikonowej szpatułki.
Na dno 4 szklanek o pojemności 200 ml wyłóż po czubatej łyżce masy serowej. Na ser wyłóż łyżkę pogniecionych malin, przykryj ją kolejną łyżką masy śmietanowo – serowej, i tak do wypełnienia szklanek.
Ostatnią warstwę masy serowej posyp odrobiną zachowanych wcześniej płatków owsianych. Udekoruj desery świeżymi malinami i dodatkowym miodem.
Smacznego!