Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Crème brûlée czyli "przypalona smietanka" - bezsporny król francuskich deserów, delikatny krem smietanowy zapiekany pod chrupiaca warstwa karmelu.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4598
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8305
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13138
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4598
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8305
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13138
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Wanilie przekroic wzdluz, wyskrobac ziarenka i wlozyc je do garnka. Wlac smietane i mleko, wszystko podgrzewac ciagle mieszajac, ale nie gotowac. Zóltka i cukier wymieszac w misce trzepaczka, ale nie ubijac. Podgrzany i lekko ostudzony plyn wlewac powoli do zóltek, ciagle mieszajac. Mase przelac przez sito a nastepnie wlac do foremek. Foremki wstawic do naczynia z woda tak, aby woda pokrywala 2/3 foremki. Piekarnik rozgrzac do 140°C, piec krem ok. 40 min az wierzch sie zetnie. Krem najpierw wystudzic w temperaturze pokojowej, a nastepnie wstawic do lodówki na min. 4 godziny. Przed podaniem kazda porcje posypac lyzka cukru a nastepnie karmelizowac specjalnym palnikiem.
Podawac zanim karmel zmieknie. Sam krem powinien byc bardzo schlodzony.