Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny, fiołkowo - jajeczny krem, zapiekany pod cienką, chrupiącą warstwą karmelu.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
1. Do rondelka wlej śmietankę. 2. Doprowadź do wrzenia, następnie odstaw do przestudzenia. 3. W drugim naczyniu rózgą kuchenną utrzyj żółtka z cukrem (nie do puszystości, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor). 4. Mieszając połącz z przestudzoną śmietanką stopniowo dolewaną. 5. Masę jajeczną przecedź przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. 6. Wypełnij nią 3 - 4 płytkie foremki żaroodporne (lub ramekiny). 7. Piekarnik rozgrzej do 100ºC. 8. Wstaw foremki z masą i zapiekaj około 45 minut do godziny. 9. Pod koniec pieczenia sprawdź czy krem jest gotowy - środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. 10. Wystudź do temperatury pokojowej. 11. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
1. Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i posyp cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). 2. Cukier karmelizuj przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). 3. Podawaj natychmiast. 4. Smacznego. * Crème brûlée najlepiej smakuje, gdy jest bardzo zimny, a skarmelizowany cukier ciepły. Aby to osiągnąć, foremki z kremem można ustawić w żaroodpornym naczyniu, obłożyć kostkami lodu i wtedy zapiekać.