Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, a zarazem niezwykly przepis. Francuski crème brûlée to prawdziwy deserowy klasyk, który zachwyca charakterystyczną, chrupiącą karmelową warstwą. Tym razem nadałam mu nowy smakowy wymiar i dodałam do mieszanki aromatyczny kozi ser. Rezultat zachwycił wszystkich.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3871
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1002
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3871
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1002
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
*kozi ser z miodem i płatkami kwiatów. Sprawdziłam w Internecie, że w Polsce jest m.in. dostępny ser La Buchette z miodem i płatkami kwiatów oraz ser La Buchette z płatkami róż. Jeśli nie mamy takiego sera, możemy użyć naturalnego koziego sera (roladę, nie śmietankowego) i udekorować deser np. rozmarynem lub po prostu jagodami z innymi owocami.
Piekarnik rozgrzac do 100°C (góra/dól). Ostroznie zeskrobac platki z koziego sera i odlozyc je do pojemnika. W rondelku wymieszac mleko, smietane, miód i cukier. 5 lyzek stolowych uzyskanego plynu wymieszac z zóltkami. Pokruszyc kozi ser. Mieszanke mleczno-smietanowa podgrzac (nie moze sie zagotowac!), dodac mase zóltkowa i kozi ser, nastepnie przecedzic przez sito.
Rozdzielic plyn na cztery zaroodporne foremki i umiescic je w kapieli wodnej tak, aby dwie trzecie wysokosci było zanurzone w wodzie. Piec 45-50 minut, nastepnie wyjac foremki z piekarnika i poczekac chwile az ostygna, potem wstawic do lodówki na ok. 90 minut. Po wyjeciu z lodówki posypac krem brazowym cukrem i krótko flambirowac.
Krem udekorowac jagodami i odlozonymi platkami i natychmiast podawac.