Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. Najlepiej sprawdzą się kwaśne owoce, właśnie takie jak rabarbar. W sezonie crumble z rabarbarem to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni! Pyszna i zdrowa przekąska, szybka do zrobienia.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16825
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 96
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23702
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16825
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 96
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23702
Składniki
Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, pokrój na drobne plastry. Przełóż do rondla, dodaj 150g cukru, szczyptę cynamonu i 1 łyżkę cukru waniliowego. Smaż przez ok 5-7 minut, aż rabarbar "rozpadnie się". Na koniec dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.
KRUSZONKA: Wymieszaj 150g mąki pszennej, 100g zimnego masła, 70g cukru i 50g mielonych migdałów lub innych orzechów. Następnie rozetrzyj między palcami aż połączą się w grudki.
Rabarbar przełóż do jednej foremki lub do kilku małych, posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30-35 minut, do zrumienienia.
Ten pyszny deser możemy podawać na ciepło lub na zimno, ewentualnie z lodami lub bitą śmietaną.