Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Crumble to szybki i smaczny deser, który doskonale smakuje, zwłaszcza na ciepło. Ten typ deseru, czyli po prostu owoce zapieczone pod kruszonką, wywodzi się z Wysp Brytyjskich. Świetnie nadają się do niego lody waniliowe czy śmietankowe lub bita śmietana dopełniając całości. Ja zrobiłam 3 kokilki i podaję przepis na taką właśnie ilość Do kruszonki dodałam nieco otrębów pszennych, zawsze to trochę zdrowiej niż bez nich:) Cukru użyłam trzcinowego, a migdałów - w płatkach. Taki deser można również przygotować na domowe przyjęcie, dla dzieci i nie tylko. Smakuje każdemu.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1306
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 757
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 106
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1306
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 757
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 106
Składniki
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny
Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu, aż jabłka będą półmiękkie. Doprawiamy szczyptą cynamonu i łyżką cukru ( wg uznania - jak jabłka są słodkie - można pominąć dosładzanie )
Przygotowujemy kruszonkę: masło zagniatamy z mąką, cukrem ( ja użyłam trzcinowego ), otrębami pszennymi i garścią pokruszonych w dłoni płatków migdałowych do momentu, aż utworzą się grudki
Podduszone jabłka przekładamy do kokilek i grubo posypujemy warstwą kruszonki. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st i pieczemy ok 30 minut, aż kruszonka się zarumieni
Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy, aby deser nie był za gorący
Podajemy na ciepło, najlepiej z lodami o smaku waniliowym czy śmietankowym lub/i z bitą śmietaną