Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Crumble ze śliwkami, czyli gorące śliwki pod chrupiącą kruszonką, to idealny deser dla tych, którzy uwielbiają wyjadać kruszonkę z ciasta drożdżowego czy ucieranego. Tu kruszonka jest głównym składnikiem deseru. Można wzbogacić ją np. o płatki migdałów lub płatki owsiane. Pod kruszonką mogą znaleźć się różne owoce, choć najlepiej sprawdzają się te kwaskowe – na przykład śliwki.
Forma na tartę 25 cm
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 196
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 196
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Składniki
Umyj śliwki. Pokrój je i usuń z nich pestki. Przełóż do garnka. Dodaj sok, cukier i cynamon. Wymieszaj. Zagotuj. Gotuj przez kilka minut (aż śliwki zmiękną, a sok odparuje). Przełóż do formy na tartę o średnicy 25 cm.
Połącz w misce wszystkie składniki na kruszonkę (masło pokrojone w kosteczkę). Przez klika minut rozcieraj je palcami (nie zagniataj) tak, by powstało grudkowate ciasto.
Przysyp kruszonką śliwki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni.
Crumble ze śliwkami najlepiej smakują gorące, w towarzystwie lodów waniliowych.