Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonki drożdżowe

Cynamonki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1551

Dodano:

Odsłon: 1179

Coś dla wielbicieli cynamonu. Pyszne mięciutkie cynamonki. Małe bułeczki drożdżowe z cynamonem. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Co do cynamonu, to możecie dodać go więcej, jeśli lubicie.

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g. drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 50 g. roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki cynamonu
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Cynamonki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże. Wymieszać.
    Wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać olej. Wyrobić mikserem z hakami.
    Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na godzinę.

    Kiedy ciasto wyrośnie, roztopić masło.

    Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części.
    Każdą część ciasta, rozwałkować na prostokąt.
    Prostokąt posmarować roztopionym i przestudzonym masłem, posypać cukrem i cynamonem.

  2. Następnie zawinąć w rulon i pokroić w plastry.
    Gotowe ślimaczki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na czas nagrzewania piekarnika, do napuszenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia.

  3. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, lub polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń