Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie cynamonowo-dyniowe bułeczki idealne na chłodne jesienne wieczory. Zróbmy to!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2056
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3274
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2158
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2056
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3274
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2158
Składniki
W misce wymieszaj drożdże(5-8g) z mlekiem(120ml) odstaw na 5 minut. Do mieszanki mleka i drożdży dodaj brązowy cukier(40g), mąkę(450g), sól(3/4łyżeczki), przyprawę do dyni((1łyżeczkę) lub (1/2łyżeczki cynamonu,1/3łyżeczki imbiru,1/8łyżeczki gałki muszkatołowej)), puree z dyni(135g puree), jajko(1szt), pastę waniliową(1łyżeczka). Wyrabiaj ciasto do połączenia składników, do powstałej masy stopniowo dodawaj masło(90g) do uzyskania jednolitej i nieklejącej konsystencji. Pozostaw do wyrośnięcia.
W osobnej misce utrzyj masło(87g) z brązowym cukrem(150g) dodaj puree z dyni(50g) i przyprawę do dyni((1łyżeczkę) lub (1/2łyżeczki cynamonu,1/3łyżeczki imbiru,1/8łyżeczki gałki muszkatołowej))
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkuj na prostokąt ok. 45*30cm. Posmaruj równomiernie wcześniej przygotowanym nadzieniem dyniowym zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój za pomocą żyłki na kawałki o grubości ok. 3-4cm i ułóż je w posmarowanej olejem brytfannie przykryj je i odstaw do ponownego wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Przed pieczeniem polej bułeczki śmietanką kremówką 30-36%(ok. 60ml) i posyp cynamonem(ok. 1łyżka). Piecz w temperaturze 175C (góra-dół) przez 30-35min aż staną się złociste.