Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu, nadziane jabłkami, w formie rogalika będzie super dodatkiem do wieczornej herbatki.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231943
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5048
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231943
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5048
Składniki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem. Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.