Do góry

Desery Przepis na:

cytrynowa babka bezglutenowa

cytrynowa babka bezglutenowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 3132

Dodano:

Odsłon: 8495

Lubicie babkę? ja uwielbiam, lecz mam uczulenie na gluten, dlatego jak tylko trafiłam na przepis babki bezglutenowej (mojewypieki.com) , od razu postanowiłam ją upiec. I to był strzał w 10! Puszysta, rozpływająca się w ustach, delikatna i mega cytrynowa… Spróbujcie sami!

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy lub skórka z 2 cytryn
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Całe jajka umieścić w misce i ubić na jasną, bardzo puszystą masę, przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.

  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

  3. Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

  4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).

    Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.

    Smacznego :-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń