Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowa babka na białkach

Przepis dnia 2020-04-07
Cytrynowa babka na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3390

Dodano:

Odsłon: 2194

Bardzo delikatna i wilgotna babka cytrynowa na białkach, polana lukrem cytrynowym.

Składniki

  • 6-7 białek (u mnie o łącznej wadze 260g)
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 16g cukru waniliowego
  • 200g masła
  • 0,5szkl. mleka
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • kilka łyżek cukru pudru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowa babka na białkach

Przygotowanie

  1. Białka po rozmrożeniu wyjęłam z lodówki żeby się trochę ogrzały. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Cytrynę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Starłam z niej skórkę i wycisnęłam sok. Białka przełożyłam do miski miksera i miksując na najwyższych obrotach, ubiłam je na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle miksując, ale już na małych obrotach, dodawałam porcjami cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam do jego rozpuszczenia się. Piana powinna się zrobić błyszcząca. Do tak ubitej piany wmiksowałam letnie masło, dodając je na przemian z mlekiem ogrzanym również do letniej temperatury (ok. 30 stopni).
    Mąkę tortową odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia przez sito. Następnie partiami wmiksowałam do piany. Na koniec do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny oraz ok. 3/4 wyciśniętego soku z cytryny (resztę soku zostawiłam do zrobienia lukru). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Babkę piekłam do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce w formie, przykryte bawełnianą ściereczką. Wystudzoną babkę wyjęłam z formy na talerz i polałam lukrem. Lukier przygotowałam z pozostałego soku z cytryny utartego z cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń