Do góry

Desery Przepis na:

cytrynowa babka z borówkami

cytrynowa babka z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1457

Dodano:

Odsłon: 1801

Połączenie cytrynowego ciasta z borówkami smakuje wybornie. Idealne na deser lub słodką przekąskę.

Składniki

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - pół łyżeczki
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 szt
  • skórka otarta z cytryny - 2 łyżki
  • olej - pół szklanki
  • sok z połowy cytryny
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • borówki - 1 szklanka
  • SKŁADNIKI LUKRU:
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • cukier puder - 1 szklanka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
cytrynowa babka z borówkami

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

  2. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodać maślankę, olej, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać mikserem do połączenia składników.

  3. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta delikatnie wmieszać borówki. Całość przełożyć do formy.

  4. Piec przez przez 60-70 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić na kratce.

  5. W małej misce wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Lukrem polać ostygnięte ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń