Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasteczka - na jednym się nie skończy

Cytrynowe ciasteczka - na jednym się nie skończy

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 3925

Dodano:

Odsłon: 3128

Kruche ciasteczka na jeden kęs. Idealnie komponują się podane z zimową herbatą.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • Skórka otarta z dwóch średnich cytryn
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowe ciasteczka - na jednym się nie skończy

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Blaszki do pieczenia wyłóż papierem.

  2. Cytryny umyj, a następnie sparz gorącą wodą. Wytrzyj do sucha. Za pomocą tarki zetrzyj skórkę.

  3. Przygotuj dwie duże miski. Do jednej przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W drugiej za pomocą miksera połącz masło i cukier, następnie wbij jajko. Pod sam koniec dodaj sok z cytryny i skórkę.

  4. Suche składniki przesyp do miski z mokrymi i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

  5. Z powstałego ciasta uformuj kulki. Wyłóż je na blaszkę w odstępach 1,5 cm i rozgnieć za pomocą łyżki.

  6. Ciasteczka piecz 10-13 minut lub do momentu, aż brzegi będą rumiane. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  7. Wypieki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń