Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam tego typu ciacha! Puszyste, lekkie, niezbyt słodkie, lecz niezwykle aromatyczne, z doskonale wyczuwalnym smakiem owoców, orzeźwiającej cytryny i maślanego biszkoptu. Ciasto nadto jest bardzo proste do przygotowania. Tu należy zatrzeć, tam ukręcić, wylać na blachę i do pieca. [Informacja dla osób palących: Czas przygotowania ciasta równy jest spaleniu 1,5 - 2 cienkich, długich papierosów... Sprawdziłam! Proszę sobie zatem wyobrazić, jak ekspresowe to ciacho.]
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm wykładamy papierem do pieczenia.
Skórkę z cytryny ocieramy na tarce o małych oczkach.
ROBIMY CIASTO
Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy je do przestudzenia na około 10 minut.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz solą i razem przesiewamy do miski.
Jajka ubijamy przez kilka minut z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno skórkę otartą z cytryny, olej, mleko oraz przestudzone masło i wszystko razem rozmiksowujemy przez krótką chwilę. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i jeszcze raz miksujemy całość na gładką masę. Ponieważ jest to ciasto biszkoptowe, powinno być jasne, jednolite i dosyć rzadkie.
Ciasto przelewamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Na wierzch wysypujemy borówki. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. W tym przypadku ten trik jest wielce pomocny, gdyż z jednej strony chcemy, aby owoce były nieco zatopione w cieście, lecz widoczne na wierzchu i wystające nieco ponad jego powierzchnię.
PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości borówek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ś...
Odsłon: 8227
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 241
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 262
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 120
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 217
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 954
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2556
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 241
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 262
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 120
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 217
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 954
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2556
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm wykładamy papierem do pieczenia. Skórkę z cytryny ocieramy na tarce o małych oczkach.
ROBIMY CIASTO Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy je do przestudzenia na około 10 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz solą i razem przesiewamy do miski. Jajka ubijamy przez kilka minut z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno skórkę otartą z cytryny, olej, mleko oraz przestudzone masło i wszystko razem rozmiksowujemy przez krótką chwilę. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i jeszcze raz miksujemy całość na gładką masę. Ponieważ jest to ciasto biszkoptowe, powinno być jasne, jednolite i dosyć rzadkie. Ciasto przelewamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Na wierzch wysypujemy borówki. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. W tym przypadku ten trik jest wielce pomocny, gdyż z jednej strony chcemy, aby owoce były nieco zatopione w cieście, lecz widoczne na wierzchu i wystające nieco ponad jego powierzchnię.
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości borówek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z czekoladą
Desery
MUFFINKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Ciasto Lodowe Ombre
Sernik z czekoladą
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 262
MUFFINKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Lekkie ciasto, kwaskowe jabłka i dużo słodkiej kruszonki to połączenie idealn...
Odsłon: 72