Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto z borówkami

Cytrynowe ciasto z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2092

Dodano:

Odsłon: 9430

Uwielbiam tego typu ciacha! Puszyste, lekkie, niezbyt słodkie, lecz niezwykle aromatyczne, z doskonale wyczuwalnym smakiem owoców, orzeźwiającej cytryny i maślanego biszkoptu. Ciasto nadto jest bardzo proste do przygotowania. Tu należy zatrzeć, tam ukręcić, wylać na blachę i do pieca. [Informacja dla osób palących: Czas przygotowania ciasta równy jest spaleniu 1,5 - 2 cienkich, długich papierosów... Sprawdziłam! Proszę sobie zatem wyobrazić, jak ekspresowe to ciacho.]

Składniki

  • 230g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 70g masła
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka borówki amerykańskiej (świeżej lub mrożonej)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowe ciasto z borówkami

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Skórkę z cytryny ocieramy na tarce o małych oczkach.

  2. ROBIMY CIASTO

    Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy je do przestudzenia na około 10 minut.
    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz solą i razem przesiewamy do miski.
    Jajka ubijamy przez kilka minut z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno skórkę otartą z cytryny, olej, mleko oraz przestudzone masło i wszystko razem rozmiksowujemy przez krótką chwilę. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i jeszcze raz miksujemy całość na gładką masę. Ponieważ jest to ciasto biszkoptowe, powinno być jasne, jednolite i dosyć rzadkie.
    Ciasto przelewamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Na wierzch wysypujemy borówki. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. W tym przypadku ten trik jest wielce pomocny, gdyż z jednej strony chcemy, aby owoce były nieco zatopione w cieście, lecz widoczne na wierzchu i wystające nieco ponad jego powierzchnię.

  3. PIECZEMY CIASTO

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości borówek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń