Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1245

Dodano:

Odsłon: 7435

Sezon na cukinię właśnie się rozkręca, warto wykorzystać ją nie tylko do dań wytrawnych i zimowych przetworów

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowe ciasto z cukinią

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.

    Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.

    Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).

  2. Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).

    Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

    Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 lipca 2019 Nie od dziś wiadomo, że warzywa są zdrowe. A że podane w formie ciasta to "drobny detal":) Tak więc takie ciasto to nie grzech:) A ciasto prezentuje się bardzo apetycznie i kusząco:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń