Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na cukinię właśnie się rozkręca, warto wykorzystać ją nie tylko do dań wytrawnych i zimowych przetworów
Królowa grilla :)
Odsłon: 1361
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 209
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 165
Królowa grilla :)
Odsłon: 1361
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 209
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 165
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy. Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).
Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka). Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.