Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-03-2014
soczyste, orzeźwiające, wiosenne ciasto :-) polecam
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1270
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2915
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1009
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1776
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1270
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2915
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1009
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1776
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, na przemian (w trzech turach) dodawać mąkę z proszkiem i mleko, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się składników. Dodać barwnik i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przelać do blachy (22 x 27cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem: Serek mascarpone i śmietanę kremówkę (oba składniki muszą być dobrze schłodzone) przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder, śmietan-fix i sok z cytryny. Wystudzone ciasto posmarować kremem. Schłodzić. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi. Smacznego :-) P.S. Przepis wzorowany na blogu Moje wypieki