Do góry

Desery Przepis na:

cytrynowe muffiny z ricottą

cytrynowe muffiny z ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2811

Dodano:

Odsłon: 802

Pyszne muffiny z sernikową warstwą z ricotty, oblane cytrynowym lukrem.....

Składniki

  • mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 2 szt
  • kefir - 1 szklanka
  • olej - 100 ml
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • WARSTWA SEROWA:
  • ricotta - 250 g
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • LUKIER:
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • cukier puder - 3/4 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
cytrynowe muffiny z ricottą

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta, dodać kefir, jajka, olej, sok i skórkę z cytryny, zmiksować do gładkiej konsystencji.

  2. Ricottę rozdrobnić widelcem, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

  3. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać po dwie łyżki ciasta i łyżkę masy serowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 20-25 minut. Studzić na kartce.

  4. Do soku z cytryny stopniowo dodawać cukier puder, energicznie mieszając (gdyby lukier był zbyt rzadki, dodać więcej cukru). Lukrem polać ostygnięte muffiny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń