Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych włoskich deserów. Jego klasyczna wersja opiera się oczywiście na biszkoptach namoczonych w kawie, serku mascarpone oraz żółtkach jaj. Dla osób, które nie przepadają za kawowym smakiem przedstawiamy idealną alternatywę, która genialnie sprawdzi się wiosną. Orzeźwiające cytrynowe tiramisu jest nie tylko niezwykle smaczne, ale i proste w przygotowaniu.
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 33
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 96
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4359
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 33
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 96
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4359
Składniki
Zacznij od przygotowania kremu cytrynowego. Sok z cytryny wlej do małego garnka, dodaj cytrynową skórkę, 80 g cukru, oraz całe jajka. Całość wymieszaj. Do większego garnka wlej wodę i ją podgrzej, wstaw do niej mniejszy garnek z masą, cały czas mieszaj, aż składniki ładnie się połączą. Na koniec dorzuć zimne masło, wymieszaj, aż się rozpuści, a krem zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Do miski przełóż mascarpone i śmietankę kremówkę, wsyp cukier i całość ubij na gładką masę. Do gotowej masy dodaj 120 g kremu cytrynowego. Wszystko wymieszaj.
Do miski wlej wodę, sok z cytryny, dodaj cukier i skórkę cytrynową, całość wymieszaj do połączenia składników. Przygotuj szklanki lub pucharki, na dół ułóż namoczone w miksturze biszkopty, dodaj warstwę kremu cytrynowego, kremu mascarpone, a następnie powtórz czynności, aż do skończenia składników. Udekoruj odrobiną skórki z cytryny. Odstaw desery do lodówki na kilka godzin.