Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 2209

Dodano:

Odsłon: 30250

Pierwszy raz miałam okazję spróbować je u mojej Cioci. I z miejsca zakochałam się w nim. Minęło trochę czasu zanim wzięłam przepis, ale w końcu mi się udało.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.

    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 25-35 minut do tak zwanego "suchego patyczka".
    Ciasto studzimy.

  2. Robimy masę cytrynową. Półtorej szklanki zimnej wody razem z cukrem i sokiem z cytryny zagotować. W 3/4 szklanki wody rozpuścić budynie waniliowe. Następnie budynie wlać na gotującą się wodę z cytryną. Lać powolutku i dokładnie, energicznie mieszać żeby masa się nie ścięła (wiem co mówię!). Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Kiedy masa będzie gęsta zestawiamy z ognia i dodajemy kostkę masła, najlepiej pokrojoną w mniejsze kawałki. Dodając masło dalej energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Następnie taką gorącą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.

  3. Kiedy masa cytrynowa będzie schłodzona i ścięta robimy masę śmietanową. Ubijamy 500 ml śmietanki 36%. Pod koniec ubijania dodajemy 2 cukry wanilinowe. Dalej ubijamy tak aby śmietana zrobiła się sztywna. Następnie w 5 łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę i gorącą dodajemy do śmietany, którą ciągle ubijamy. Po dodaniu miksujemy jeszcze przez chwilę. Taką masę wykładamy na masę cytrynową.

  4. Na masie śmietankowej układamy herbatniki, jeden obok drugiego, dość ciasno. Następnie robimy lukier cytrynowy (cukier puder + sok z cytryny) i dokładnie polewamy wszystkie herbatniki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, tak aby herbatniki zmiękły pod wpływem lukru i masy. A potem zajadamy się do woli! :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aniag81 11 sierpnia 2015 Witam. Pierwszy raz czytam, że żelatynę można dać do śmietany gorącą.czy nie zmieni to konsystencji? Jak tak to super

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 11 stycznia 2015 Uwielbiam smaki cytrynowe więc dla mnie super przepis,wypróbuję.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń