Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak już zdąrzyliście pewnie zauważyć bardzo lubię niezbyt słodkie i mocno cytrynowe desery. Jeśli również lubicie te klimaty to zapraszam na moje dzisiejsze ciasto. Jest bardzo orzeźwiające, idealne na ostatnie upały. W smaku przypomina trochę sernik na zimno, chociaż nie ma w nim ani odrobiny sera. Jeśli chcecie być bardziej ambitni można je przygotować na upieczonym własnoręcznie cienkim biszkopcie, a jeśli zwyczajnie nie macie na to czasu, można go spokojnie zastąpić gotowymi biszkoptami, czy maślanymi herbatnikami. Do dzieła :)
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34013
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 450
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1648
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 18
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10238
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34013
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 450
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1648
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 18
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10238
Składniki
BISZKOPT Białka ubijać na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka, dalej ubijając. Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min.
MASA CYTRYNOWA Szklankę wody zagotować z wyciśniętym sokiem z cytryn i cukrem. W pozostałej ilości wody dobrze rozmieszać budynie. Następnie powoli wlać na gotującą się wodę, jednocześnie mocno mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotować przez kilka minut na małym ogniu. Następnie wyłączyć ogień i wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Następnie margarynę (najlepiej miękką) zmiksować z żółtkami i dodawać stopniowo zimny budyń. Na sam koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać.
PIANKA CYTRYNOWA Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, zostawić do wystygnięcia, ale tak aby nie zgęstniała. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i śmiatan fix'em, a następnie powoli dodawać zimną galaretkę i delikatnie ubijać.
PRZEŁOŻENIE CIASTA Przygotowaną masę budyniową przełożyć na nasączony wodą z cytryną biszkopt (ewentualnie wyłożone biszkopty czy herbatniki). Następnie delikatnie nałożyć piankę cytrynową, a na wierzch poukładać herbatniki mini. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego :)