Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na majówkę, mam dla Was pyszne czekoladki. To nic innego, jak przetopiona czekolada i dowolne dodatki. Potrzebujecie tylko, foremek silikonowych do czekoladek. Z tej porcji składników, wyszło mi 28 czekoladek.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 116
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 132
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 308
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 116
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 132
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 308
Składniki
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Wytłumaczę dla tych, którzy tego jeszcze nie robili. Do garnka wlać trochę wody i zagotować. Na garnku umieścić metalową miskę z połamaną na kawałki czekoladą, tak żeby dno miski nie dotykało wody. Gotować na małym gazie. Co jakiś czas zamieszać, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajcie, że czekoladą powinna się rozpuszczać powoli. Nie przyspieszajcie, nie zwiększajcie gazu. Acha, jeszcze ważne, żeby miska w której roztapiacie czekoladę, była sucha. Zwróćcie na to uwagę. Roztopioną czekoladę odstawić do lekkiego przestudzenia. Co jakiś czas zamieszać.
W czasie, kiedy czekolada stygnie, pokruszyć chałwę. Ja zrobiłam to widelcem. Do letniej czekolady dodać chałwę i wymieszać. Tak przygotowaną czekoladę przełożyć do silikonowych foremek na czekoladki. Ja zrobiłam to łyżeczką.
Następnie wstawić do lodówki na 30-40 minut. Jeśli chcecie, żeby było szybciej, to w zamrażalniku wystarczy 15 minut :) Zastygnięte czekoladki wyciągnąć z foremek.