Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladki z chałwą

Czekoladki z chałwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1551

Dodano:

Odsłon: 1876

Na majówkę, mam dla Was pyszne czekoladki. To nic innego, jak przetopiona czekolada i dowolne dodatki. Potrzebujecie tylko, foremek silikonowych do czekoladek. Z tej porcji składników, wyszło mi 28 czekoladek.

Składniki

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 70 g. chałwy
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladki z chałwą

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
    Wytłumaczę dla tych, którzy tego jeszcze nie robili. Do garnka wlać trochę wody
    i zagotować. Na garnku umieścić metalową miskę z połamaną na kawałki czekoladą,
    tak żeby dno miski nie dotykało wody.
    Gotować na małym gazie. Co jakiś czas zamieszać, aż czekolada się rozpuści.
    Pamiętajcie, że czekoladą powinna się rozpuszczać powoli.
    Nie przyspieszajcie, nie zwiększajcie gazu. Acha, jeszcze ważne, żeby miska
    w której roztapiacie czekoladę, była sucha. Zwróćcie na to uwagę.
    Roztopioną czekoladę odstawić do lekkiego przestudzenia. Co jakiś czas zamieszać.

  2. W czasie, kiedy czekolada stygnie, pokruszyć chałwę. Ja zrobiłam to widelcem. Do letniej czekolady dodać chałwę i wymieszać.
    Tak przygotowaną czekoladę przełożyć do silikonowych foremek na czekoladki.
    Ja zrobiłam to łyżeczką.

  3. Następnie wstawić do lodówki na 30-40 minut. Jeśli chcecie, żeby było szybciej,
    to w zamrażalniku wystarczy 15 minut :)

    Zastygnięte czekoladki wyciągnąć z foremek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 01 maja No jeśli z chałwą to biorę w ciemno :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń