Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki mleku w proszku czekoladki są bardzo mięciutkie i puszyste.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21608
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 159
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 289
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21608
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 159
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 289
Składniki
Czekoladę zetrzyj na tarce. Pokrusz herbatniki i migdały. (kilka migdałów zostaw do dekoracji).
¾ szklanki wody wymieszaj w garnku ze szklanką cukru. Zagotuj i gotuj przez 10 min mieszając od czasu do czasu.
Do gorącego syropu z cukru dodaj 1/8 kostki masła i dokładnie wymieszaj, cały czas gotując. Stopniowo dodawaj startą czekoladę i gotuj przez około 10 min, ciągle mieszając. Jeśli zacznie się za bardzo grudkować możesz dodać odrobinę wody.
Gdy masa będzie gładka, zdejmij z ognia i stopniowo wsypuj przesitkowane mleko w proszku, cały czas mieszając mikserem.
Gdy mleko w proszku połączy się z masą na gładko, stopniowo dodawaj pokruszone migdały z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przelej do formy, na przykład keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz ozdobić ją migdałami lub orzechami. Odstaw najpierw w chłodne miejsce aby ostygła a następnie do lodówki.
Zastygniętą masę wyjmij i pokrój na kawałki.