Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki mleku w proszku czekoladki są bardzo mięciutkie i puszyste.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 714
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 714
Składniki
Czekoladę zetrzyj na tarce. Pokrusz herbatniki i migdały. (kilka migdałów zostaw do dekoracji).
¾ szklanki wody wymieszaj w garnku ze szklanką cukru. Zagotuj i gotuj przez 10 min mieszając od czasu do czasu.
Do gorącego syropu z cukru dodaj 1/8 kostki masła i dokładnie wymieszaj, cały czas gotując. Stopniowo dodawaj startą czekoladę i gotuj przez około 10 min, ciągle mieszając. Jeśli zacznie się za bardzo grudkować możesz dodać odrobinę wody.
Gdy masa będzie gładka, zdejmij z ognia i stopniowo wsypuj przesitkowane mleko w proszku, cały czas mieszając mikserem.
Gdy mleko w proszku połączy się z masą na gładko, stopniowo dodawaj pokruszone migdały z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przelej do formy, na przykład keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz ozdobić ją migdałami lub orzechami. Odstaw najpierw w chłodne miejsce aby ostygła a następnie do lodówki.
Zastygniętą masę wyjmij i pokrój na kawałki.