Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowa słodka chwila to deserek o delikatnej kremowej konsystencji.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1219
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5742
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8797
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18334
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1219
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5742
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8797
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18334
Składniki
Zaczynamy od przygotowania musu czekoladowego. Czekoladę łamiemy na kawałki i umeiszczamy w misce z łyżką masła. Następnie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Żółtka ubijamy mikserem ze 100 g cukru na jednolitą masę. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę i ubijamy jeszcze ok. 3-4 minut. Na koniec odajemy ubutą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Tak przygotowany mus rozkładamy do pucharków lub miseczek deserowych i schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Potem przystępujemy do przygotowania masy śmietankowej.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Powoli dodajemy skondensowane mleko zagęszczone, ale już dalej nie ubijamy mikserem, lecz delikatnie mieszamy łyżką.
Wyjmujemy pucharki z masą czekoladową z lodówki i nakładamy porcję ubitej masy śmietankowej. Schładzamy pucharki ponownie przez ok. 2 godziny. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi i kawałkami truskawek.