Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowa słodka chwila to deserek o delikatnej kremowej konsystencji.
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10455
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1128
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1818
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4516
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10455
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1128
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1818
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4516
Składniki
Zaczynamy od przygotowania musu czekoladowego. Czekoladę łamiemy na kawałki i umeiszczamy w misce z łyżką masła. Następnie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Żółtka ubijamy mikserem ze 100 g cukru na jednolitą masę. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę i ubijamy jeszcze ok. 3-4 minut. Na koniec odajemy ubutą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Tak przygotowany mus rozkładamy do pucharków lub miseczek deserowych i schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Potem przystępujemy do przygotowania masy śmietankowej.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Powoli dodajemy skondensowane mleko zagęszczone, ale już dalej nie ubijamy mikserem, lecz delikatnie mieszamy łyżką.
Wyjmujemy pucharki z masą czekoladową z lodówki i nakładamy porcję ubitej masy śmietankowej. Schładzamy pucharki ponownie przez ok. 2 godziny. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi i kawałkami truskawek.