Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa tarta z crème pâtissière i owocami

Czekoladowa tarta z crème pâtissière i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1040

Dodano:

Odsłon: 1817

To ciasto na pewno posmakuje Wam jak i waszym dzieciom, nie jest bardzo słodkie, a owoce sprawiają, że nie tylko świetnie wygląda, ale równie dobrze smakuje :)

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 70 g kakao
  • 120 g masła 82%
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
  • 350 g mleka
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól. Następnie mieszamy całość z cukrem. Dodajemy zimne! masło pokrojone w mniejszą kostkę i wyrabiamy ciasto albo na stolnicy, albo mikserem - do czasu aż powstały grudki.

    Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Smarujemy masłem formę. posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Kiedy je już dobrze uformujemy, dno ciasta nakłuwamy widelcem.

    Ciasto możemy pokryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub dnem tortownicy. Ja jednak piekłam ją bez niczego, jedynie jak zaczęło lekko rosnąć w górę otworzyłam piekarnik i nakłułam lekko środek, aby ciasto opadło.
    Pieczemy 10-15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

    Po ostygnięciu wyjmujemy tartę z blaszki.

  3. W misce miksera ubijamy żółtka, dodając cukier puder do czasu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy.
    Mleko zagotowujemy i dodajemy do jajecznej masy. Ubijamy mikserem.

    Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając. Aby masa dobrze zgęstniała doprowadzamy ją do wrzenia. Masa powinna być gęsta i mieć konsystencję budyniu.
    Polewamy tartę crème pâtissière i układamy na niej ulubione owoce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń