Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1481

Dodano:

Odsłon: 308

Kruche ciasto z nadzieniem z mleka w proszku i kakao. Pychota!

Składniki

  • Ciasto : 250 g mąki, 125 g margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie: 150 g margaryny, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 4 łyżki wody, 1,5 szklanki mleka w proszku
  • Dekoracja: garść orzechów laskowych
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier, dodaj posiekaną margarynę, jajko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie się kleić. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15-20 min. do złotego koloru. Wyciągamy blachę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, wodą i kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na upieczony spód wylewamy ciepłą masę. Gdy masa będzie tężała dekorujemy orzechami laskowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń