Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe babeczki z marcepanem

Czekoladowe babeczki z marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1291

Dodano:

Odsłon: 144

Babeczki którymi zachwycą się dzieci i nie tylko. Można powiedzieć że z niespodzianką w środku. Są banalnie proste do zrobienia a nadzienie z marcepanu rozpływa się w ustach. Świąteczne babeczki niespodzianki.

Składniki

  • 40 g roztopionego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka czubata kakao
  • szczypta soli
  • cztery kostki czekolady gorzkiej
  • 1 jajko
  • 75 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 6 cukierków czekoladowych z marcepanem
  • lukier
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wbijam jajko, dodaję roztopione masło zimne, mleko, sól, kakao, cukier, cukier waniliowy i mieszam mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję do ubitej masy., dodaję startą na tarce czekoladę gorzką. Łączę dalej mikserem. Do pieczenia babeczek użyłam formy silikonowej. Ale można użyć tradycyjnej formy do muffinek, wyłożyć ją papilotkami.

  2. Z tego przepisu wyszło 6 babeczek. Do każdej babeczki nakładam jedną łyżkę ciasta, układam cukierka z marcepanem, wciskam go palcem żeby nie wypłynął i przykrywam kolejną porcją ciasta. Foremki wypełniam do 2/3 wysokości. Dobrze jest jak cukierki są głęboko zatopione. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni góra dół i piekę 20-25 minut. Babeczki wyjmuję z formy dopiero jak przestygną. Zimne lukruję dowolnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń