Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, zdrowe i mocno czekoladowe ciasto z cukinii to świetny deser na każdą okazję. Jest prosty w przygotowaniu i zasmakuje niemal każdemu, zarówno dorosłemu, jak i najmłodszemu. Wypróbuj przepis już dziś!
Tortownica (okrągła forma) o średnicy ok. 20 cm
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 641
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 46
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 84
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 120
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 641
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 46
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 84
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 120
Składniki
Cukinie dokładnie umyj i obetnij obie końcówki, ale nie obieraj. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach i przełóż na większe sitko. Dokładnie odcedź z nadmiaru płynu.
W oddzielnym rondelku rozpuść czekoladę i odstaw do ostygnięcia.
W osobnym naczyniu utrzyj masło i cukier na gładką masę. Cały czas miksując, dodawaj pojedynczo jajka. Następnie wlej roztopioną czekoladę i wymieszaj dokładnie całość.
Utartą i odciśniętą cukinię włóż do przygotowanej masy i dobrze wymieszaj, aż do połączenia się składników.
Przesiej mąkę i połącz ją z proszkiem do pieczenia i siekanymi orzechami. Również dorzuć do garnka z czekoladową masą i cukinią. Miksuj na najmniejszej mocy - tylko do połączenia składników.
Wysmaruj formę masłem (spód i brzegi) i dokładnie podsyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 50 minut, a następnie wyjmij i ostudź.
Gdy wypiek będzie już chłodny, możesz posypać go cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Ciasto z cukinii gotowe!